PEDAGOGIKEN SOM KONST

Vad är waldorfpedagogik?

Meningsfullhet, bildning och frihet 

Waldorfpedagogik bygger på en helhetssyn på världen och människan. Den vill bidra till  att varje individ upplever lärandet som meningsfullt och sig själv som värdefull.  Delaktighet och gemenskap mellan elever, lärare, föräldrar och med verksamheter  utanför skolan ligger till grund för att eleverna utvecklar en förmåga att känna  samhörighet med världen. 

 

Bildning är ett centralt begrepp för att förstå undervisningens värde och mening i  waldorfskolan. Att inhämta kunskap och fördjupa sin förståelse och sina färdigheter kan  ge eleven möjlighet att växa som människa. Skolan ska även främja ett livslångt lärande,  väcka elevernas nyfikenhet och utveckla deras fantasi genom konst, lek och  utforskande. 

 

Waldorfpedagogiken syftar till att ge förutsättningar för fritt och kritiskt tänkande som  kan hjälpa individen att göra självständiga val. Eleven ska ges möjlighet att utveckla sitt  eget omdöme så att den kan ta ansvar för sitt liv. Målet är att ge individen möjligheter att  förstå sin omvärld, förmågor att verka i samhället och en känsla av att hon tillsammans  med andra kan bidra till dess utveckling. Människans frihet att gestalta sitt liv på ett  ansvarsfullt sätt är den övergripande målsättningen i waldorfskolan. 

 

Läs mer om waldorfpedagogikens mål och kunskapssyn här: 

Rawson, M. (2021). Steiner Waldorf Pedagogy in Schools. A Critical Introduction. Steiner  Waldorf Pedagogy in Schools. Routledge. 

Tyson, R. (2025). Waldorfpedagogik. En kritisk introduktion. Liber. 

Waldorfskolefederationen. (2016). En väg till frihet

 

En bred utbildning med utrymme för fördjupning 

Waldorfpedagogiken syftar till att ge varje individ en bred kompetens inom livets olika  områden. Målet är att utveckla elevernas intellekt, deras empatiska förmågor och deras  handlingskraft. Att utveckla sina praktiska och konstnärliga färdigheter ses som lika  viktigt som att utveckla teoretisk förståelse. Konsten utgör ett förhållningssätt som  genomsyrar alla ämnen, även själva undervisningen är att betrakta som en konst.  

 

Waldorfskolan eftersträvar att ge förståelse för helhet och sammanhang, för att undvika  fragmentarisk kunskap. Detta uppnås bland annat genom att varje skoldag inleds med  morgonperiod – ett längre lektionspass där undervisningen ger eleverna möjlighet att  fördjupa sig i ett tema varje dag under 2–4 veckor. Genom att integrera teoretiska, 

 

konstnärliga och praktiska moment i undervisningen kan eleverna närma sig kunskapen  på olika sätt och får tillgång till varierande uttrycksmöjligheter. 

 

Waldorfskolorna i Sverige praktiserar waldorfpedagogik inom ramen för de nationella  läroplanerna. För att skapa progression i elevernas lärande och utveckling läggs stor vikt  vid vilken kunskap som presenteras när och på vilket sätt. Varje årskurs har några  specifika teman som återkommer i periodundervisning och i övriga lektioner. I  waldorfskolan arbetar man utifrån en ämnesprogression som sträcker sig från  förskoleklass till gymnasiet där olika ämnen samverkar. Det som grundläggs i tidiga  årskurser fördjupas i högre årskurser så att eleverna utvecklar ett alltmer självständigt  förhållande till sitt kunskapande. Detta beskrivs i En väg till frihet som waldorfskolorna  använder som ett komplement till aktuell nationell läroplan. 

 

Läs mer om morgonperioden, årstematiken och progressionen här: 

Liebendörfer, C., & Liebendörfer, Ö. (2013). Waldorfpedagogik. Lund: Studentlitteratur. Rawson, M. (2021). Steiner Waldorf Pedagogy in Schools. A Critical Introduction. Steiner  Waldorf Pedagogy in Schools. Routledge. 

Waldorfskolefederationen. (2016). En väg till frihet

 

Undervisningsformer 

I waldorfskolan får eleverna utveckla sina sinnesförmågor samtidigt som de får begrepp  för olika fenomen. Vägen till kunskap går genom både teoretiska och praktiska  erfarenheter där eleverna får möjlighet att utforska olika material och företeelser  enskilt, tillsammans med sina klasskamrater och med läraren. Övande i olika former är  avgörande för att befästa kunskaper och utveckla färdigheter och förmågor. Genom att  integrera närmiljön i undervisningen får eleverna möjlighet att uppleva livet utanför  klassrummet.  

 

Lärare spelar en stor roll som förmedlare av kunskap i waldorfskolan. Undervisningen  blir levande genom berättelser, bilder och andra konstuttryck, där läraren själv gestaltar  det som förmedlas till eleverna. Det läraren förmedlar bearbetas av eleverna muntligt,  skriftligt och praktiskt till exempel i bild och form. Genom att ta hänsyn till elevernas  utveckling i val av innehåll och metodik gestaltas undervisningen för att tilltala  elevernas lust att lära och mogna i frihet utifrån sina förutsättningar.  

 

Waldorfpedagogiken strävar efter att ha en hälsofrämjande inverkan samt att motverka  stress och skoltrötthet. Dags-, vecko- och årsrytmen har återkommande moment som  skapar förutsägbarhet och något att se fram emot tillsammans. Lektionerna innehåller en regelbunden variation mellan att lyssna och observera, uttrycka och reflektera, öva  och interagera. Växlandet mellan olika teman i morgonperioderna skapar utrymme för  kunskapen att mogna. 

 

Teateruppsättningar och gemensamma högtidsfiranden, där eleverna skapar något  tillsammans och tar del av varandras arbete, kan främja både klassgemenskapen och samhörigheten i hela skolan. En central del i pedagogiken är också klasslärarskapet, där  samma lärare följer eleverna under en längre tid, kompletterad av ämneslärare.  Tillsammans med de tydliga rytmerna ger det en trygg bas för eleverna där de vågar  prova, misslyckas, lyckas och utforska världen tillsammans med sina klasskamrater  och lärare. 

 

Läs mer om undervisningsformer här: 

Gerber, S. (2023). Hundra år av erfarenhet. Waldorfpedagogiska kärnkvaliteter i  praktiken. Waldorfskolefederationen. 

Liebendörfer, C., & Liebendörfer, Ö. (2013). Waldorfpedagogik. Lund: Studentlitteratur. Waldorfskolefederationen. (2016). En väg till frihet

Rawson, M. (2021). Steiner Waldorf Pedagogy in Schools. A Critical Introduction. Steiner  Waldorf Pedagogy in Schools. Routledge. 

 

Waldorfpedagogikens ursprung 

Den waldorfpedagogiska idén föddes 1919 då Rudolf Steiner och fabrikören Emil Molt  tillsammans med en grupp lärare grundade den första waldorfskolan i Tyskland. Den  inrättades för barnen till arbetarna på fabriken Waldorf-Astoria i Stuttgart, varifrån  pedagogiken fått sitt namn. 

Pedagogiken hämtade inspiration ur antroposofi samt andra kulturella och filosofiska  strömningar. Utgångspunkten var att varje barn har en inneboende potential och att det  är skolans uppgift att hjälpa eleven att blomstra så rikt som möjligt utifrån sina  förutsättningar. Waldorfskolan var radikal genom att den i samma klass inkluderade  både flickor och pojkar samt barn ur alla samhällsklasser. 

 

Läs mer om waldorfpedagogikens framväxt här: 

Rawson, M. (2021). Steiner Waldorf Pedagogy in Schools. A Critical Introduction. Steiner  Waldorf Pedagogy in Schools. Routledge. 

Tyson, R. (2025). Waldorfpedagogik. En kritisk introduktion. Liber. 

Waldorfskolefederationen. (2016). En väg till frihet

 

Waldorfskolorna idag 

Under de senaste 100 åren har waldorfpedagogiken spridits till skolor över hela världen  och utvecklats av lärare utifrån skilda miljöer. I Sverige var Kristofferskolan i Stockholm  en av de tidigaste skolorna med start 1949. 

Waldorfskolor strävar efter att vara en kulturplats och att delta aktivt i lokalsamhället. Vårdnadshavare kan stödja skolan genom att engagera sig i olika aktiviteter på skolan. Skolans ledning och medarbetare samverkar kring utvecklingen av verksamheten.

Idag finns ca 40 waldorfskolor och 80 waldorfförskolor i Sverige. De är idéburna, icke konfessionella och icke-vinstutdelande. Sveriges waldorfskolor, som alla drivs av  enskilda huvudmän, är samlade i Waldorfskolefederationen. En förteckning över alla  waldorfskolor och waldorfförskolor finns på: www.waldorf.se. 

Den offentligt finansierade och granskade waldorflärarutbildningen ligger i Bromma,  Stockholm. Där utbildas förskollärare, klasslärare, ämneslärare och fritidslärare till  Sveriges waldorfförskolor och waldorfskolor. Läs mer om utbildningarna på: www.wlh.se.

 

Läs mera om waldorfpedagogiken på waldorfportalen.se här…

”Waldorfportalen.se presenterar waldorfpedagogik för dig som redan vet mycket om waldorfpedagogik, för dig som vill veta mer och för dig som kanske aldrig besökt en waldorfskola och är nyfiken på att veta mer” (Redaktion: Makz Bjuggfält och Anna Ljungkvist).

 

Se filmen om Kristofferskolan av  Hej Produktion!