Botanikresan

Ölandsresan 2019 med klass 11a och 11b

(PM för Ölandsresan 2019.)

Resan börjar måndagen den 13/5, avfärd preliminärt kl 8:00 från Brommaplan

Vi kommer tillbaka fredagen den 17/5 på eftermiddagen (kl 16-18)

Resan har många olika syften:

Vi ska få uppleva Ölands speciella flora och lära oss att artbestämma (nyckla) blommorna med hjälp av floror. Vi kommer också att ägna tid åt att måla eller teckna blommor, träd och landskapsbilder.

 

Redovisningen av resan kan ske på många olika sätt. T.ex. i form av en dagbok med vackra bilder och en sammanfattande text av exkursionerna. Även herbarium, fotodagbok, poesi kan bli mycket fint! Helst vill jag att redovisningarna ska vara personliga och på något sätt konstnärliga.

 

Dagböckerna/redovisningarna lämnas till mig gärna innan tillbakaresan, senast dock måndag den 20/5.

 

Utrustning:

För alla fältstudier är det viktigt att ha rätt sorts klädsel. Tänk på att det kan regna hela veckan och det kan blåsa en förfärligt kall vind i maj!

Ta därför med:

Varma kläder ​​

Gummistövlar

Regnkläder​​

Hygienartiklar/necessär

Badkläder?

Lakan (sängkläder)

Handdukar

Solskydd (kräm, glasögon)​​Huvudskydd mot solen

Akvarellblock, ​akvarellfärger och penslar

Anteckningsblock och pennor

Akvarellvattenburk

Flora i färg samt lupp med 8-10ggr förstoring

Kamera och Kikare och ev även fågelbok

Matsäck för första dagen

Vattenflaska/termos

Väckarklocka (om du behöver)

Mindre ryggsäck (för dagsutflykt)

Diskhandduk att torka disken med

Sittunderlag

 

Frukost samt dagens matsäck anordnas individuellt i respektive hus, så att man är redo för morgonlektion kl 8:30 i samlingshuset. (Samlingshuset ligger på Campingens område). Efter morgonlektionen bestäms, beroende på vädret, vart vi ska tillbringa dagen. Bland dagsturerna kommer vi troligtvis uppleva strandängar och ekskog i Halltorps hage, mittlandsskogen samt Stora Alvaret.

 

Efter morgonperiodens nycklingsövningar kommer vi att bege oss ut i fält, antingen till fots, eller med buss och äta lunch ute. Varannan eftermiddag stannar vi till vid en affär där varje grupp handlar mat som räcker i två dygn.

Om du kan spela ett instrument, ta gärna med det så att vi kan ha trevligt på kvällarna. Även schackspel, bollar och liknande är välkomna. Alkohol och Drogfritt!!

Wilfried Steinbach