Antagningsprov till Kristofferskolans gymnasium 2017

 

Till dig som söker till Kristofferskolans gymnasium

Vi på Kristofferskolan ser antagningsproven som ett utmärkt tillfälle att lära känna våra blivande elever – men också som en chans att presentera vår skola och vår kunskapssyn för de elever som söker sig till oss.

Proven är utformade just för detta ändamål. De ger dig möjlighet att visa hur du arbetar, både enskilt och i grupp, och samtidigt pröva på hur våra arbetsuppgifter kan se ut.

 

Inlämningsuppgift

Din uppgift är att göra en bild, en tolkning, utifrån textutdraget (se nedan) i valfri tvådimensionell teknik, t.ex. teckning, målning, collage, grafik etc. Bilden kan vara en illustration av texten eller en fri tolkning. Maxformat 50×70 cm.

OBS! Skriv ditt namn på baksidan av bilden, då provet skall bedömas anonymt.

 

Inlämning

Ta med dig din bild till workshopen.

Workshop torsdag 23 mars kl 15.00 och 1 juni kl 15.30

Färdighetsprovet inkluderar workshop i eurytmi och i teater.

Det som bedöms är engagemang, samarbetsförmåga, lyhördhet för gruppen, initiativtagande och förmåga att motivera sina val.

Lycka till!

 

Den här texten är ett utdrag ur Innanamyten, en av de äldsta upphittade nedskrivna texterna i världen, hittad i det gamla Mesopotamien, vars högkultur blomstrade 3500-1900 f Kr. Berättelserna rör sig kring myterna om gudinnan Inanna, Himmelens och jordens drottning, Kärlekens gudinna som också representerar morgon och aftonstjärnan.

I just detta utdrag planteras ett träd som tas över av mörka krafter.

 

Ur myten:

”Vid den tiden planterades ett träd, ett enda träd, ett Huluppu-träd, vid stranden av Eufrat. Träden fick näring av vattnet i Eufrat. Den virvlande sunnanvinden steg och slet i dess rötter och rev i dess grenar

tills vattnet i Eufrat förde det med sig.

(—)

Inanna vårdade trädet med sina egna händer. Hon trampade till jorden runt trädet med sin egen fot.

Hon frågade sig: Hur länge skall det dröja tills jag får en lysande tron? Hur länge skall det dröja innan jag får en glänsande bädd?

Åren gick, först fem, sedan tio år.

Trädet blev grovt, men barken brast inte.

Sedan byggde en orm, som motstod all trolldom, ett bo i Hulupputrädets rotverk. Anzufågeln la sina ungar i trädets grenar och den mörka jungfrun Lilith gjorde sig ett hem i stammen.”

( ur Maria Bergom Larsson, Nedstigningar, 1986)

 

Ladda ner antagningsprovet som pdf här… antagningsprov_2017_kristofferskolans_gymnasium